Chef'sChoice ® Marine Sharpening Station ™ Diamond Hone® Sharpening System M710 Je to absolutní novinka ve výrobním programu. Tato bruska na nože je napájena z 12 V baterie, nebo přes adaptér na...
více2 stupňová technologie broušení
Dvoustupňové elektrické brusky na nože.
Bruska je osazena dvěma páry kotoučů a celý proces broušení probíhá ve dvou etapách.
1. stupeň - hrubé broušení čepele
2. stupeň - leštění / obtahování řezné hrany
Tlak na brusnou plochu - diamantovým brusivem pokryté kotouče v obou stupních broušení jsou přitlačovány k čepeli nože přes pružinu. Ta zajišťuje, že tlak je konstantní. Obsluha, pokud hrubě neporuší návod k obsluze, nemůže tento tlak ovlivnit. Což má za následek spolu s nízkými otáčkami brusných kotoučů, že nedochází k přehřátí břitu nože a tedy ani ke změně struktury oceli. Čepel nože má i po několikrát opakovaném broušení tytéž vlastnosti, jaké jí dal výrobce.
Trochu teorie: při zahřátí zakalené oceli (např. i nesprávným broušením) a následným pomalým ochlazením dochází ke změně martenzitické struktury oceli na feritickou, která ale má už úplně jiné a pro ostří nože nevhodné vlastnosti. Čepel nože tzv. nedrží ostří. Dá se to opravit, ale tento proces je dost náročný a nožířsky mistři si ho chrání jako výrobní tajemství.
Jelikož tlak kotouče na čepel nože je optimálně nastaven od výrobce
- nedochází k přehřívání čepele (čepel není tepelně namáhaná - proto si dlouhodobě udrží vlastnosti, které jí byly dané ve výrobě),
- není potřeba žádné mazání ani chlazení během broušení
Kotouče mají tvarovaný povrch aby byl spolu s vedením čepele nože docílen optimální úhel broušení.
Povrch kotoučů v prvním stupni je tvořen diamantovými zrny s požadovanou zrnitostí. Tím je zajištěno jen velmi nepatrné opotřebení brusné plochy kotouče a během celé životnosti kotouče nedochází k její tvarové změně, které je tak typické u keramických brusných kotoučů. Proto odpadá srovnávání brusné plochy nezbytné u keramických kotoučů.
Kotouče v druhém stupni jsou patentově chráněny. Výrobce vyvinul kotouče z materiálu (který se podobá tvrdší gumě) do kterého jsou difundovány mikroskopické brusná zrna. Složeni je předmětem patentové ochrany.
Životnost kotoučů uvádí výrobce na cca 2000 až 3000 obtahů středně velkého nože (cca 15cm čepel) standardní kvality.
Po této době je možné provést ještě cca 1 000 obtahů, ale broušení už nebude tak intenzivní.
Náhradní kotouče máme samozřejmě také v nabídce. Jelikož při výměně je třeba demontovat kryt doporučujeme výměnu svěřit odbornému servisu.
Vedení nože - nůž je v každém stupni brusky přesně vedený pod stejným úhlem vůči brusné ploše. Proto pro nabroušení nože je nutné odebrat pouze minimální množství z povrchu čepele, aby byl nůž znovu dokonale naostřený. Tím je zajištěno mnohem šetrnější broušení a také delší životnost nože oproti broušení z ruky, které je pro svou jednoduchost snad nejrozšířenější i u "profesionálních" brusičů.
Nedoporučujeme brousit nože na jiných zařízeních. Jen tehdy si nože zachovají optimální životnost.
Čepel nože se při broušení střídavě protahuje rovnoměrnou rychlostí štěrbinami v příslušném stupni.
Štěrbiny jsou opatřeny pružnými přítlačnými elementy, které zajišťují správný a vždy jednaký úhel čepele nože vůči brusné ploše kotouče.
Je to sice detail ale nejpodstatnější vzhledem na životnost vašich nožů.
Při úplně prvním broušení dochází k tzv. formátování nože. V některých případech (zejména když byl nůž broušený neodborně) je tato operace delší - bruska musí zbrousit čepel do požadovaného tvaru kdy dochází k úběru z povrchu i několik desetin mm.
Následné broušení je ale už otázkou dvou - tří obtahů v každé štěrbině (samozřejmě počet závisí na míře otupení ostří od posledního broušení).
Nejdůležitější je jehla.
Nůž se musí střídavě přetahovat jednotlivými štěrbinami prvního stupně do doby, pokud se podél celého ostří nevytvoří jehla. Vzhledem k nepatrnému odebírání materiálu v následujícím stupni nemá význam přejít na další stupeň, pokud nebyla v předchozím stupni vytvořena jehla (nepatří pro zoubkované nože, nebo jen při doleštění nože v druhém stupni - když se nebrousí v prvním stupni).
Pokud je vytvořena jehla přecházíme na doleštění ostří v druhém stupni, kde nůž získá doslova žiletkovou ostrost.
Nabrousit nože v této brusce je velmi jednoduché, nenáročné a zvládne ho po krátkém zaškolení i méně technicky zdatná obsluha. Proto si můžete nůž nabrousit vždy, jakmile máte pocit, že už neřeže tak jak jste zvyklý.
Pamatujte! Ostré nože jsou bezpečné nože, protože očekáváte, že ostré budou, respektujete to a na krájení potřebujete méně síly. Mějte ale vždy na paměti, že řezná hrana je po nabroušení neuvěřitelně ostrá!
Na výrobky je poskytována standardní 2-ou letá záruka.